Veelgestelde vragen

Voor vrijwilligers

Wanneer ben ik een vrijwilliger?

Een vrijwilliger is iemand die in enig organisatorisch verband onverplicht en onbetaald werkzaamheden verricht ten behoeve van anderen en/of de samenleving waarbij een maatschappelijk belang wordt gediend.

Heb ik een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig om vrijwilligerswerk te doen?

Of u een VOG nodig hebt, is grotendeels afhankelijk van het soort vrijwilligerswerk. In een aantal situaties wordt dit bepaald door de wet, maar ook de vereniging, stichting of organisatie waar u aan de slag wilt gaan, kan besluiten om een VOG verplicht te stellen.

Wordt de aanschaf van mijn Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) vergoed?

Voor bepaalde soorten vrijwilligerswerk is een VOG gratis. De vereniging, stichting of organisatie waar je vrijwilligerswerk gaat doen, kan deze gratis VOG aanvragen via www.gratisvog.nl

Indien uw vrijwilligerswerk niet voor een gratis VOG in aanmerking komt, kan de vereniging, stichting of organisatie zelf bepalen of zij uw VOG vergoedt. Veelal is dit het geval, maar wij raden u aan hier voor aanschaf van de VOG een afspraak over te maken met de betreffende vereniging/stichting/organisatie.

Hoeveel tijd kost het om vrijwilligerswerk te doen?

Vrijwilligerswerk is er al vanaf 2 uur per week / per 2 weken. Er bestaat eenmalig vrijwilligerswerk, vrijwilligerswerk voor een beperkt aantal keer, maar ook vrijwilligerswerk dat u voor een langere periode iedere week, iedere paar weken of iedere maand kunt doen. Dit is afhankelijk van het soort vrijwilligerswerk en de vereniging, stichting of organisatie waar u vrijwilligerswerk gaat doen. Er is altijd vrijwilligerswerk te vinden dat past bij de tijd die u beschikbaar heeft.

Wat moet ik kunnen om vrijwilliger te worden?

Bij iedere vacature in de vacaturebank wordt aangegeven wat de vereniging, organisatie of stichting van de vrijwilliger voor die specifieke vacature vraagt.

Daarnaast wordt bij vrijwilligerswerk gekeken naar wie u bent en welke ervaring, kennis, hobby’s en interesses u heeft. U kunt meer dan u denkt! Belangrijk is dat u, de vacature en de organisatie goed bij elkaar passen.

Krijg ik training als ik vrijwilligerswerk ga doen?

Als u vrijwilligerswerk gaat doen, wordt u doorgaans ingewerkt door een collega van de vereniging, stichting of organisatie waar u actief bent. Of uw vereniging, stichting/organisatie daarnaast mogelijkheden voor training of deskundigheidsbevordering biedt, kunt u navragen bij uw contactpersoon.

Als vrijwilliger in Zoetermeer kunt u gebruik maken van onze Vrijwilligersacademie met leerzame en leuke activiteiten.

Krijg ik begeleiding als ik vrijwilligerswerk doe?

De vereniging/stichting/organisatie waar u vrijwilligerswerk doet is verantwoordelijk voor een goede begeleiding. Net als u, zijn ook zij erbij gebaat dat u goede begeleiding krijgt. Hoe de begeleiding wordt geregeld is afhankelijk van de vereniging/stichting/organisatie waar u actief bent en het soort vrijwilligerswerk dat u doet. Wij adviseren u om hiernaar te vragen zodra u bij hen langs gaat voor een kennismakingsgesprek.

Ben ik verzekerd als ik vrijwilligerswerk doe?

Vaak heeft de vereniging, stichting of organisatie waar u vrijwilligerswerk doet een vrijwilligersverzekering. Als vangnet heeft gemeente Zoetermeer ook een verzekering voor de vrijwilligers in Zoetermeer afgesloten. Hierover vindt u meer informatie op de website van gemeente Zoetermeer.

Krijg ik als vrijwilliger een vrijwilligersvergoeding / onkostenvergoeding?

Of u een vrijwilligers- of onkostenvergoeding ontvangt, wordt bepaald door de vereniging, stichting of organisatie waar u vrijwilligerswerk doet.

Hoe hoog is de vergoeding voor vrijwilligerswerk?

De hoogte van een vrijwilligers- of onkostenvergoeding wordt bepaald door de vereniging, stichting of organisatie waar u vrijwilligerswerk doet. Er is wel een wettelijk maximum bedrag vastgesteld. Meer informatie hierover vindt u op de site van de belastingdienst.

Ik heb een uitkering en wil graag vrijwilligerswerk doen. Mag dat?

Als u een uitkering heeft, mag u in veel gevallen vrijwilligerswerk doen. Er gelden wel voorwaarden. De instantie waarvan u uw uitkering ontvangt, kan u hierover informeren.

Moet ik een vrijwilligerscontract / vrijwilligersovereenkomst tekenen?

Een vrijwilligerscontract of vrijwilligersovereenkomst wordt doorgaans opgesteld om afspraken vast te leggen en duidelijkheid te scheppen voor zowel de vrijwilliger als de vereniging/stichting/organisatie waar hij/zij actief is. Een vrijwilligerscontract / vrijwilligersovereenkomst is niet verplicht, maar biedt wel een mogelijkheid om onduidelijkheid en vervelende discussies te voorkomen.

Voor wie is de Vrijwilligersacademie?

De vrijwilligersacademie biedt activiteiten voor alle vrijwilligers en mantelzorgers in Zoetermeer.

Ik ben niet bij jullie ingeschreven, mag ik wel meedoen aan activiteiten van de Vrijwilligersacademie?

Ja. De Vrijwilligersacademie is er voor alle vrijwilligers en mantelzorgers in Zoetermeer, ongeacht of u bij ons bent ingeschreven.

Wat kost het om mee te doen aan activiteiten van de Vrijwilligersacademie?

De activiteiten van de Vrijwilligersacademie zijn gratis toegankelijk.

Voor verenigingen, stichtingen en organisaties

Gelden voor vrijwilligers onder de 18 jaar andere regels dan voor vrijwilligers van 18 jaar en ouder?

Ja. Voor vrijwilligerswerk gelden voor jongeren onder de 18 jaar dezelfde regels als voor betaald werk. Zowel voor vrijwilligerswerk als voor stages geldt dat toezicht en voorichting noodzakelijk is.

Ga voor meer informatie over de verschillende regels per leeftijd (14-18 jaar) naar https://vrijwilligerswerk.nl/wetten-regels/leeftijd.

Hoe kunnen we seksueel misbruik voorkomen?

De Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) heeft gedragsregels en een stappenplan opgesteld. Deze zijn bedoeld om seksueel misbruik van minderjarigen binnen vrijwilligersorganisaties bespreekbaar te maken en te voorkomen.

Voor sommige vrijwilligersfuncties is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig.

Kunnen wij gebruik maken van een gratis VOG?

Als uw vrijwilligersorganisatie met kwetsbare mensen werkt, kan het zijn dat uw vrijwilligers in aanmerking komen voor een gratis Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Meer informatie hierover vindt u op www.gratisvog.nl.

Algemeen

Wat is jullie relatie met ZoSamen?

ZoSamen is een samenwerkingsverband tussen MEE Zuid-Holland Noord, Palet Welzijn en Mooi welzijn Zoetermeer. Wij, Mooi welzijn Zoetermeer, verzorgen in dit verband de ondersteuning aan vrijwilligers en verenigingen, stichtingen en organisatie die in Zoetermeer met vrijwilligers werken. Kijk voor meer informatie over ZoSamen op www.zosamen.nl.

Heeft u een vraag die hier niet bij staat? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 079-3466111 of mail naar vrijwilligerswerk@mooiwelzijn.nl.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann